piątek, 29 marca 2024

Domowa granola

 Witajcie!

Dzisiaj przedstawiam przepis na domowa granolę - to znaczy zrobiona własnoręcznie w domu.

Wszystkie składniki są z Biedronki.

Składniki:

- 3 szklanki płatków owsianych (górskich)

- 3 torebki kaszy gryczanej - białej

- 1,5 szklanki nasion słonecznika

- 1 torebka płatków migdałowych

- pół paczki pestek z dyni

- pół paczki orzechów włoskich (posiekać)

- nie cała (około 3/4) szklanki dowolnego miodu (jeśli nie jest płynnym można rozpuścić w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce)

- szczypta soli (na czubek łyżeczki może być)

Wszystkie składniki mieszamy w dużej misce, ponieważ porcja wychodzi całkiem pokaźna. Wykładamy blachę papierem do pieczenia, przekładamy i pieczemy w temperaturze około 180 stopni (można piekarnik nagrzać w trakcie mieszania składników), co 10 minut mieszając, aż cała masa będzie miała złocisty kolor.

Ostudzić. Rękoma pokruszyć (bo część urobku stwardnieje pod wpływem stygnącego miodu), przełożyć do szczelnego naczynia. Jak ktoś lubi - w tym momencie można dodać suszone owoce.

Rewelacyjny dodatek do jogurtu, lodów i innych deserów, a nawet do chrupania przed telewizorem.

 PO PROSTU PYCHA!!!!

A w domu przez cały dzień będzie cudowny zapach.

























Pozdrawiam serdecznie!

Kasia

2 komentarze:

  1. granolę lubię do mleka a przepis mi się podoba . Zamiast chrupać suche wafle mogę przecież garnolę. Se zrobię jak nic tylko po Świętach :-)
    Pozdrawiam i dzięki za przepis.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Rób Kochana, rób! Naprawdę rewelacyjna przekąska i dodatek.

      Usuń

Serdecznie dziękuje za każde słowo...
Pozdrawiam Kasia